BLOG

Sert Su Nedir?

Sert su, yüksek miktarda kalsiyum ve magnezyum gibi çözünmüş mineralleri içeren su olarak tanımlanır. Saf halde bulunan yağmur suları yer altında ve yer yüzeyinde akarken çeşitli katmanlardan veya kireçli topraklardan geçtiklerinde mevcut kireci çözerler. Bunun sonucunda suya Ca+2 ve Mg+2 iyonları bol miktarda karışır. Yüksek oranda bikarbonat tuzları içeren sular geçici sert su; yüksek oranda magnezyum ve kalsiyumun klor, sülfat, nitrat, fosfat ve silikat tuzları ile bulunduğu sular ise kalıcı sert su olarak tanımlanır.

Düzce’nin Doğal Güzellikleri ve Asya Su

Düzce’nin 1160 metre rakımlı, doğa harikası Kaplandede Dağı’nın zirvesinden çıkan kaynak suyu, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı, antibakteriyel boru hattıyla %100 güvenli ve hijyenik bir şekilde tesislere ulaşır. Kendine has tadı ve genel tüketicinin beğenisine uygun sertliği ile benzersiz olan Asya Su, suyun en sağlıklı ve en doğal halini sunmak için çalışır.

Sert Su Nedir ve Suyun Sertlik Derecesi

Suyun sertlik derecesini belirleyen şey, içerdiği çok değerlikli katyon, yani +2 ya da daha fazla değerlikli iyon miktarıdır. Sertlik, suyun içerdiği +2 değerlikli Ca ve Mg iyonlarının toplam derişiminin milimol/lt olarak ifade edilmesidir. Toplam derişimi 0,6 mmol/lt’den az olan sular yumuşak, 0,6 mmol/lt ile 1,2 mmol/lt arasında olan sular kısmen sert, 1,2 mmol/lt ile 1,8 mmol/lt arasında olan sular sert, 1,8 mmol/lt’den fazla olan sular ise çok serttir.

Fransız Sertlik Derecesi

Fransız Sertlik Derecesi, 1 litrede 10 mg kalsiyum karbonat (CaCO3) içeren suyu 1 Fransız sertliği olarak tanımlar. Buna göre:

  • Yumuşak: 0-10 Fr
  • Orta sert: 10-20 Fr
  • Sert: 20-30 Fr
  • Çok sert: >30 Fr

Suyun sertlik derecesi 10 Fr değerinin üzerinde ise mutlaka o suyun yumuşatılması gerekir. Suyun ideal seviyeye ulaşabilmesi için pH değerinin 7-8.5 aralığına indirilmesi gerekmektedir.

Sert Suyun Yumuşatılması

Sert suyun yumuşatılması, içeriğinde bulunan fazla iyonların ve kirecin uzaklaştırılmasıdır. Ancak bu işlem oldukça masraflı ve aşırı enerji gerektiren bir süreçtir. Debisi yüksek sistemlerde yumuşatma işlemi zordur ve epey su kaybına neden olur. Çünkü suyu yumuşatmak için tuz kullanılır ve bu işlem sırasında aşırı su kaybı gerçekleşir. Sert suyun yumuşatılması için genelde konut ve tesislerde su yumuşatma sistemleri kullanılır.

Geçici Sert Suların Yumuşatılması

Geçici sert suların kaynatılması ile iyonlar ayrılabilir. Suda çözünmüş kalsiyum ve magnezyum iyonlarının kaynağının kalsiyum bikarbonat ve magnezyum bikarbonat olduğu durumlarda, suyu kaynatarak kalsiyumun ve magnezyumun karbonat bileşikleri şekline çökelmesi sağlanabilir. Çökeltiler süzüldükten sonra geriye kalan su soğuduğunda sertlik gider. Ancak, kalıcı sert sularda bu yöntem geçerli değildir. Bu suların yumuşaması için soda-kireç metodu, alüminyum fosfat iyon değiştiricileri gibi kompleks kimyasal işlemler ve süreçler gerekir.

Sert Su Kullanımı ve Gündelik Yaşam Üzerindeki Etkisi

  • Böbrek ve Taş Oluşumu: Sert su tüketimi böbreklere zarar verir ve zamanla böbrek taşına neden olur. Aşırı tüketildiğinde mesane taşı ve safra taşına neden olabilir.
  • Cilt Sorunları: Narin bebek ciltlerinde ve hassas cilt yapısına sahip insanlarda cilt kuruluğuna yol açar.
  • Temizlik Problemleri: Sert su kullanımı temizlikte sabun kullanımını artırır. El yüz temizliğinde yeterli miktarda köpürme gerçekleşmez ve sabun vücuda yapışarak derideki gözenekleri tıkar.
  • Bulaşık ve Yüzey Lekeleri: Sert su, bulaşıklarda ve yüzeylerde leke ve iz bırakır.
  • Tesisat ve Cihaz Zararları: Tesisatlarda tortu ve kireç birikimine neden olarak sistemlere ve cihazlara zarar verir. Su akışını azaltır ve cihazların kullanım ömrünü kısaltır.
  • Giysilerin Deformasyonu: Giysilerin kısa sürede deforme olmasına, renklerin solmasına ve dokularının zarar görmesine neden olur.
  • Sabun ve Deterjan Tüketimi: Gereksiz miktarda sabun ve deterjan tüketimini artırır. İdeal yıkama işlemi gerçekleşmez.

Asya Su: Sağlıklı ve İdeal Sertlikte Su

Asya Su, suyun en sağlıklı, ideal sertlikte ve en doğal halini sizlere sunar. Kendine has tadı ve genel tüketicinin beğenisine uygun sertliği ile benzersiz olan Asya Su, sağlıklı ve güvenilir su tüketimi sağlar.

Sonuç ve Öneriler

Sert su, yüksek mineral içeriği nedeniyle çeşitli sağlık ve temizlik sorunlarına yol açabilir. Su yumuşatma sistemleri kullanılarak sert suyun yumuşatılması mümkündür. Asya Su, sağlıklı ve ideal sertlikte su sunarak tüketicilere kaliteli su tüketimi sağlar. Sert suyun zararları ve su yumuşatma yöntemleri hakkında daha fazla bilgi almak için Asya Su web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Bayilik Başvuru
Şikayet