BLOG

Yumuşak Suyun Özellikleri

Yumuşak su, yüksek miktarda sodyum ve düşük miktarda kalsiyum ile magnezyum gibi çözünmüş mineraller içeren su olarak tanımlanır. Saf halde bulunan yağmur suları yer altında ve yer yüzeyinde akarken çeşitli katmanlardan veya kireçli topraklardan geçtiklerinde mevcut kireci çözerler. Bunun sonucunda suya Ca+2 ve Mg+2 iyonları bol miktarda karışır. Bu yüzden başlangıçta yumuşak ve saf özellikte olan su, niteliğini kaybederek sert su profilini alır. Kaynak suları, yağmur suları ve arıtma suları yumuşak su özelliği taşır. Asya Su, doğal güzellikler diyarı Düzce’nin 1160 metre rakımlı Kaplandede Dağı’nın zirvesinden çıkarılan kaynak suyu ile suyun en sağlıklı ve doğal halini sunar.

Yumuşak Su ve Suyun Sertlik Derecesi

Suyun yumuşaklık/sertlik derecesini belirleyen parametre, içerdiği çok değerlikli katyon, yani +2 ya da daha fazla değerlikli iyon miktarıdır. Sertlik, suyun içerdiği +2 değerlikli Ca ve Mg iyonlarının toplam derişiminin milimol/lt olarak ifade edilmesidir. Toplam derişimi 0,6 mmol/lt’den az olan sular yumuşak, 0,6 mmol/lt ile 1,2 mmol/lt arasında olan sular kısmen sert, 1,2 mmol/lt ile 1,8 mmol/lt arasında olan sular sert, 1,8 mmol/lt’den fazla olan sular ise çok serttir.

Fransız Sertlik Derecesi, suyun sertliğini belirlemek için kullanılan popüler bir yöntemdir. Buna göre;

  • Yumuşak: 0-10 Fr
  • Orta sert: 10-20 Fr
  • Sert: 20-30 Fr
  • Çok sert: >30 Fr

Suyun sertlik derecesi 10 Fr değerinin üzerinde ise mutlaka o suyun yumuşatılması gerekir. Suyun ideal seviyeye ulaşabilmesi için pH değerini 7- 8.5 aralığına indirmek gerekir.

Suyun Yumuşatılması

Sert suyun yumuşatılması, içeriğinde bulunan fazla iyonların ve kirecin uzaklaştırılması işlemidir. Bu işlem oldukça masraflı ve aşırı enerji gerektirir. Debisi yüksek sistemlerde yumuşatma işlemi zordur ve epey su kaybına neden olur. Suyu yumuşatmak için genelde tuz kullanılır ve bu işlem sırasında aşırı su kaybı gerçekleşir. Sert suyun yumuşatılması için genelde konut ve tesislerde su yumuşatma sistemleri kullanılır.

Geçici sert suların kaynatılması ile iyonlar ayrılabilmektedir. Suda çözünmüş kalsiyum ve magnezyum iyonlarının kaynağının kalsiyum bikarbonat ve magnezyum bikarbonat olduğu durumlarda, suyu kaynatarak kalsiyumun ve magnezyumun karbonat bileşikleri şekline çökelmesi sağlanabilir. Çökeltiler süzüldükten sonra geriye kalan su soğuduğunda sertliği gider. Ancak, kalıcı sert sularda bu yöntem geçerli değildir. Bu suların yumuşaması için soda-kireç metodu, alüminyum fosfat iyon değiştiricileri gibi kompleks kimyasal işlemler ve süreçler gerekir.

Yumuşak Su Kullanımı ve Etkileri

Yumuşak suyun kullanımı birçok avantaja sahiptir:

  • Böbrek taşı oluşumunu önler: Yumuşak su, böbrek taşı oluşumunu engeller.
  • Mesane ve safra taşı oluşumunu engeller: Mesane taşı ve safra taşı oluşumunu engelleyerek sağlığı destekler.
  • Cilt sağlığını korur: Narin bebek ciltlerinde ve hassas cilt yapısına sahip insanlarda cilt kuruluğu yapmaz.
  • Elektronik cihazlara zarar vermez: Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve çay-kahve makinesi gibi suyla çalışan cihazlara zarar vermez.
  • Tesisatlarda tıkanma olmaz: Musluk, vana, kazan, su ısıtıcı, kalorifer, kombi, şofben gibi araç ve cihazlarda arızalar, su tesisatlarında ise tıkanmalar olmaz.
  • Giysilerin ömrünü uzatır: Yumuşak su ile yıkanan giyeceklerin renkleri solmaz ve dokuları zarar görmez.
  • Deterjan ve sabun tasarrufu sağlar: Gereksiz miktarda sabun ve deterjan israfı olmaz. İdeal temizlik ve yıkama gerçekleşir.
  • Kemik gelişimini destekler: İdeal yumuşaklıkta tüketilen sularda bulunan optimum kalsiyum miktarı büyüme/gelişme döneminde ve kemik gelişiminde etkilidir.
  • Temizlikte sabun kullanımını azaltır: Yumuşak su, el yüz temizliğinde yeterli köpürme sağlar.
  • Bulaşıklarda leke bırakmaz: Yumuşak su, bulaşıklarda ve yüzeylerde leke ve iz bırakmaz.
  • Tesisatlarda tortu birikmez: Tesisatlarda tortu ve kireç birikimi olmadığı gibi sistemler ve cihazlar zarar görmez, su akışı azalmaz.

Asya Su’nun Doğal Kaynak Suyu ve Yumuşak Su Özellikleri

Asya Su, doğal kaynak suyunun en sağlıklı ve doğal halini sunarak tüketicilere ideal yumuşaklıkta su sağlar. Doğal güzellikler diyarı Düzce’nin 1160 metre rakımlı Kaplandede Dağı’nın zirvesinden çıkan kaynak suyu, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı ve antibakteriyel boru hattı ile %100 güvenli ve hijyenik bir şekilde tesislere ulaşır. Son teknoloji ile el değmeden işlenerek doğallığını koruyan bu su, benzersiz tadı ve yumuşaklığı ile tüketicilerin beğenisini kazanır.


Bayilik Başvuru
Şikayet